Servis Duyurusu
7 Ağustos 2019Sevgili Velilerimiz,
Tatil eğlenmek, dinlenmek, rahatlamak, aile ve arkadaşlarla daha bol ve keyifli zaman geçirmektir. Çocuklarımızın yaz tatilini eğlenerek, dinlenerek, enerji depolayarak fakat aynı zamanda da gelişimlerini destekleyecek şekilde geçirmeleri önemlidir. Yaz tatilini bu anlamda bir fırsata dönüştürmek mümkün.
Türk Eğitim Derneği Genel Müdürü Sn. Sevinç Atabay’ın “Hibrit İnsana Doğru” adlı yazısında da bahsettiği üzere, ‘hibrit’ artık sıkça karşılaşılan ve çocuklarımızı yetiştirirken de göz önünde bulundurulması gereken önemli bir kavram haline geldi.
Çocuklarımızın sosyal iletişimlerini geliştirecek aktivitelerle var olan yeteneklerini veya keyif aldıkları hobileri keşfetmelerine olanak sağlamak, dolayısıyla özgüvenlerini güçlendirmeleri için onları teşvik etmek gelecekteki mesleki yaşantılarına da şimdiden yatırım yapmak anlamını taşıyor.
Tatil boyunca yapacağımız keyifli akademik çalışmalar çocuklarımızın yıl boyunca öğrendikleri bilgileri tatilde de kullanmaya devam etmelerini sağlayacak ve pekiştireç görevi görecektir. İnterneti verimli kullanmak adına çeşitli online platformlardan yaz tatili boyunca çocuklarımızın yararlanmasını sağlamak hem geçtiğimiz eğitim öğretim yılı boyunca edindiği bilgileri ve öğrendiği kavramları tekrar etmesine hem de bir sonraki eğitim öğretim dönemi için hazırlanmasına olanak tanır.
Çocukların anne babalarından yaz tatili dönemi boyunca istedikleri kadar internette vakit geçirme talebi olabilir. Bu nedenle yaz tatilinin başında teknoloji kullanımı ile ilgili ailecek ortak kurallar belirlemek tatil süresince yaşanabilecek problemlerin ortaya çıkmasını engelleyebilir.
Televizyon izleme, bilgisayar veya tablet ile vakit geçirme sürelerini belirlemek ve bu saatlerin dışında çocuğumuzla beraber başka bir aktivite planlamak faydalı olabilir. Teknolojik aletlerin kullanımını kontrol edebilmenin en iyi yollarından biri, bu aletlerin ortak kullanım alanlarında kullanılmasını sağlamaktır. Böylece hem içerik hem de süre ile ilgili daha kontrollü kullanım sağlayabilirsiniz.
Tatil boyunca çocuklarımıza kendi yaş düzeylerine uygun sorumluluklar vermek, (örneğin; birlikte yemek yapmak, sofrayı kurup toplamaya yardım etmek, odasını düzenlemek gibi) çocuklarda sorumluluk bilincinin gelişmesine katkıda bulunur.
Çocuğunuzla birlikte doğada, açık havada vakit geçirmek, kültürel geziler yapmak, gördükleriniz ve duyduklarınız ile ilgili olarak sohbet etmek çocuğunuzun gelişimini destekler. Onunla birlikte, onun yaş düzeyine uygun oyunlar oynayarak birlikte keyifli zaman geçirmeniz yaz tatilini verimli geçirmenize katkı sağlar.
Düzenli kitap okumak, gazete veya dergileri takip etmek çocuklarımızda okuma alışkanlığı oluşturmak adına etkili bir yöntemdir. Çocuğunuzla bir kitapçıya gidip birlikte kitap ve dergi alışverişi yapmak ve birlikte okumak çocuğunuz için bu anlamda iyi bir rol-model olmanızı sağlar.
Yemek ve uyku düzeni, uzun tatillerde ayrıca dikkat ve özen göstermemiz gereken başka bir konudur. Çocuğumuzun fiziksel ve psikolojik sağlığını korumak için biyolojik ritminin bozulmamasına özellikle dikkat etmemiz gerekir. Çocuklarımızın yaşına uygun olan saatlerde uyuyup uyanmasını sağlamamız sadece okul süresince geçerli olan bir kural değil, sağlıklı bir yaşam için her zaman geçerli olan bir alışkanlıktır. Tatilin sonlarına yaklaşırken çocuğunuzun yemek ve uyku düzenini okul saatine uygun olarak ayarlamanız, çocuğunuzun okula tekrar uyum sağlamasını kolaylaştırır.
Tatilde yeni yerler ve bilgiler keşfeden, günlerini dolu dolu geçiren, sosyalleşen çocukların okula yeniden başladıkları zaman isteksizlik hali içinde olma ve adaptasyon sorunu yaşama ihtimali daha düşüktür.
Eğitim öğretim hayatı boyunca öğrencilerimize destek olabilmek adına Okulumuzla yapacağınız işbirliği ve katkılarınız için sizlere şimdiden teşekkür ediyor, keyifli, sağlıklı, sıcak ilişkilerle dolu ve dinlendirici bir yaz tatili geçirmenizi diliyoruz.
Sizlere Rehber Olabilecek Bazı Kitap Önerileri:
- Çocuğunuzun Beynine Hoş Geldiniz – Sam Wang, Sandra Aamodt,
- Geliştiren Anne-Baba – Doğan Cüceloğlu
- Bütün-Beyinli Çocuk – Tina Payne Bryson
- Dijital Dünyada Çocuk Büyütmek – Kristy Goodwin
- Çocukları Sanal Dünyada(n) Koruma Kılavuzu – Cansel Poyraz Akyol, Mehmet Şakiroğlu
- Öğretmen Olmak: Bir Cana Dokunmak – Doğan Cüceloğlu, İrfan Erdoğan
- 21 Yüzyıl için 21 Ders – Yuval Harari
Yelda ÖZEL
TED Sakarya Koleji Okul Müdürü
Saygılarımızla.